OurFood.OurFuture
"Foodscaping"
2021 - 2022
współpraca: Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie
współpraca: FAM Agency
Celem ogólnoeuropejskiej kampanii OurFood.OurFuture było zmobilizowanie młodych mieszkańców Unii Europejskiej do zmiany zachowań konsumpcyjnych i przybliżenie im pojęcia zrównoważonego rozwoju. Na zrealizowanych filmach edukacyjnych pokazujemy, jak niewielkim nakładem sił można wesprzeć miejsca sprzedające lokalną żywność; uczymy, że chwasty i drzewa mogą z powodzeniem zastąpić sałatę czy szpinak; podpowiadamy, w jaki sposób zbudować własny warzywnik przy domu czy na balkonie.
Kampania OurFood.OurFuture opowiada się za zmianą systemową - tak, aby sposób, w jaki się odżywiamy, nie przyczyniał się do powstawania globalnych problemów, takich jak zmiany klimatu czy ucieczki i przesiedlenia.
Projekt "Foodscaping" finansowano ze środków Unii Europejskiej w ramach projektu Our Food. Our Future.
Podczas pracy nad kampanią zrealizowaliśmy serię filmów edukacyjnych, a także przeprowadziliśmy szereg warsztatów oraz wykładów. Materiały powstałe w czasie projektu (filmy, plansze) służą nam dalej w celach edukacyjnych i promocyjnych.
Jadł_ś kiedyś prażonego mącznika młynarka? A może smażone liście babki lancetowatej? Próbował_ś kiszonego podagrycznika lub oliwy pokrzywowej?
Dowiedz się o nich więcej z naszych filmów :)
Zawsze chciał_ś uprawiać własne rośliny, ale myślisz, że Cię to przerośnie? Nie wiesz, czy w ogrodzie lepiej posadzić rośliny ozdobne czy jadalne? Sprawdź, czym jest foodscaping! To nie tylko idealne połączenie ogrodu ozdobnego z warzywnym - to także doskonała alternatywa dla osób, które chcą choć częściowo samemu zapewniać sobie żywność i przyczyniać się do dbania o naszą planetę.
FOODSCAPING
LOKALNA ŻYWNOŚĆ
Zwracanie uwagi na lokalność kupowanych przez nas produktów jest bardzo ważne, jednak nie jest jedynym aspektem, na który powinniśmy zwracać uwagę podczas zakupów. Często te same produkty kupowane w jednej części świata mogą być lokalne i tym samym ich kupno nikomu nie szkodzi, natomiast jeśli natkniesz się na nie w sklepie w zupełnie innej części globu, może się okazać, że ich ślad węglowy jest ogromny. Dlaczego?
FREEGANIZM
Każdego roku w Polsce marnuje się około 9 mln ton jedzenia. Jesteśmy w tym rankingu w niechlubnej czołówce krajów europejskich. Każdy z nas może temu zapobiec, ograniczając kupowanie produktów spożywczych, pilnując, aby kupować tyle, ile faktycznie jesteśmy w stanie zjeść i przetworzyć, dzieląc się jedzeniem, jeśli wiemy, że nie zdołamy go skonsumować przed końcem daty przydatności, a także... zostając freeganem! Codziennie mnóstwo zdatnych do spożycia produktów ląduje na śmietniku. A freeganie robią z nich świetny użytek.
Tego jeszcze nie jedliście!
Pewnie większość z Was próbowała już naparu z pokrzywy albo miodu z mniszka lekarskiego, ale czy słyszeliście o kiszonym podagryczniku albo makaronie z młodym chmielem? Są naprawdę przepyszne! Zainspirujcie się do poszukiwań nowych smaków i nowych składników dań, a także do zostawienia odrobiny miejsca dla chwastów w Waszych ogrodach.
JADALNE CHWASTY
JADALNE DRZEWA
Wszyscy jemy owoce z drzew, ale czy wiecie, że to nie jedyna część drzewa, która jest jadalna? Zapewne wielu z Was próbowało kiedyś herbaty z kwiatów lipy czy liści brzozy, jednak możliwości jest znacznie więcej. Sosna w czekoladzie, smażone kotki leszczyny, a może przystawka z lipą i sosną, która zachwyci niejednego z Waszych gości? Spróbujcie, to było naprawdę pyszne.